Enok Ristimäen perhe

Keitä olivat Maria Justiina Davidintytär ja Enok Jacobinpoika?

Tämä blogikirjoituksen tiedot löysin sukuselvityksestä, jonka jälkipolvien selvitystyön ovat Virtasen Veli-Pekka ja siskoni Sinikka tehneet ja laatineet (2003).


Alla olevassa kuvassa "sukupuu" on kuvattu kummitätini Esterin, hänen poikiensa Leon, Lassen ja Tapion sekä heidän lastensa osalta. Meillä kaikilla alku on sama. Vasemmasta alakulmasta löytyy keltainen ruutu, jossa ovat Enok ja Maria. Maria Justiina oli Esterin (kuten myös Ainon, Annan, Aunen, Brunon, Taimin, Toinin ja Yrjön) mummu ja Enok heidän taatansa.


"Kauas missä katse kantaa yli peltojen, missä kaartaa taivon rantaa salo sininen,
siellä Satakunnan kansa tyynnä kyntää aurallansa maata isien."

Mariaa ja Eenokkia löytyy meistäkin


Sukuselvityksessä puhutaan Enok Jacobinpojasta ja Maria Justiina Davidintyttärestä. Ristimäen myötä heistä tuli Ristimäen Eenokki ja Maria. Ristimäen perheestä ei ole valokuvaa. Sukuselvityksen liitteestä löysin kuvan Maria Justiinasta. Kuvassa hän istuu levollisena tukevalla penkillä Karhulan ahteella.
Maria Justiina oli Eenokin vaimo. Hän syntyi Vehkalahden torpassa ja on Riutan sukua.

Myös Eenokista löytyi kuva äitini kuva-albumista. Kuva on äitienpäivänä Riuttalan koulun edustalla vuodelta 1935. Siinä Eenokki seisoo kädet taskussa kuvan oikeassa laidassa. Kuvassa on myös taatamme Kaarle ja mummumme Lempi Lyydia (vasemmalla eturivissä). Äitini kertoman mukaan mummu oli jo tuolloin huonossa kunnossa.

Kuvassa Eenokki on lähes 80-kymppinen. Esterin mukaan (tietolähde Lasse) Eenokki 
haki elantoa "viimeisiin päiviinsä asti" Kuorsumaan sahalta Kiikoisista kävelemällä
sinne aamuin illoin. Se oli sen ajan eläkettä se.













Ahorannan Tomi (Heikin poika) hankki tiedot Eenokin ja Maria Justiinan Ristimäen tonttikaupasta.
Lavian kirkkoherranviraston todistuksesta selviää, että Maria ja Eenokki kuuluivat avankelis-
luterilaiseen seurakuntaan, olivat rokotetut, rippikoulun käyneet ja nauttivat kansalaisluottamusta
sekä menneet ensimmäiseen avioliittoon aikoinaan, ainakin jo 1879.
(Todellisuudessa vihkiminen tapahtui 29.3.1880) 

Marialla ja Enokilla oli kuusi lasta, kolme tyttöä ja kolme poikaa

Kuviteltu perhekuva

Tietämykseni Enokin perheestä rajoittuu sukuselvitykseen. Yritin maalata perheestä kuvan. Kuvittelin millaista heillä oli kesällä 1898: Tyyne Maria oli syntynyt maaliskuun lopussa ja kolmivuotias Hugo Enok oli kuollut muutama kuukausi myöhemmin. Kauhea tilanne! Piirustuskurssilla opettaja näytteli kuvia suomalaisten taiteilijoiden kuuluisista tauluista. Tavoittelin vähän samanlaista tunnelmaa perhekuvaan kuin Albert Edelfeltkin vuonna 1879.

Edelfeltin taulun nimi on Lapsen ruumissaatto.
Halusin saada kuvaan kuitenkin myös toivoa vastasyntyneen Tyyne Marian tuomana. Hahmottelin kuvaan perheen arkun ympärille.


Perhekuva on kooltaan pieni (10 cm x 13 cm) ja sumea. Yritän siinä välittää perheen ristiriitaisia tuntoja. Mustissa olevat äiti ja isä ovat suunnilleen nelikymppisiä, Lyydia 19, Amanda 15, taatani Kaarle 12, Väinö 8, menehtynyt Hugo 3 ja Tyyne -vauva 0 vuotta.

Vetoomus




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitäs sitten?

Hyvää joulun odotusta