Ristimäki - pulma ja ratkaisun hakeminen

Mistä Ristimäen selvitys alkoi?

Siskoni Sinikka kysyi kesähelteillä vuosi sitten voisinko piirtää hänelle kuvan Ristimäen mökistä. Koska harrastan kansalaisopistoja ja siellä piirustusta, en voinut vastata isosiskolle kuin myöntävästi. Lähdin liikkeelle tyhjästä. Selvittelin mikä se Ristimäki onkaan? Pohdin onko mökki olemassa ja jos on niin missä? Ja onko mökistä valokuvia? Olin vähän ymmälläni.

Parhaat tietolähteet ovat jo poissa

Pohjatietoja Ristimäestä alkoi kertyä sieltä sun täältä. Jos olisin innostunut Ristimäestä muutama vuosi sitten tiedot olisivat varmasti oikein. Silloin Aune, Esteri ja varsinkin Bruno olisivat voineet kertoa Ristimäestä kaiken yksityiskohtia myöden. Ei auta harmitella. Pitää olla tyytyväinen siihen mitä tietoja on ja löytää. Loppu on sitten vaan kuviteltava.

Ristimäenkin tietäjät olivat kanssamme, kun virtaslaisia kumppaneineen
kokoontui Marja-Liisan ja Aarnen kesäpaikassa kesällä 2010.

Tiedätkö, muistako, saatko selvitettyä?

Sirkalla on muistikuvia Ristimäestä. Mielikuvaa Ristimäestä on täsmennetty "maastotutkimuksilla" paikanpäällä. Vanhojen asioita on pyöritelty, keskusteltu ja kyselty monilta. Myös netistä on löytynyt käyttökelpoista tietoa mäkitupalaisten asumisesta ja elämisestä. Matkan varrella ovat nousseet esille myös sukumme suuret historiantuntijat: Iltasen Lasse ja Ahorannan Tomi. Lassen kanssa meillä on ollut "kuuma linja" blogin ensimmäisestä kirjoituksesta alkaen. Tomilla taas on hallussaan valtakunnallisten arkistojen avaimet. Heidän apunsa ja innostavuutensa on ollut tärkeää jo tähänkin mennessä, mutta heitä tarvitsen jatkossakin.

Äitini muistelot motivoivat

Sinikka muistaa äitini kertomuksia etenkin mummustaan Mariasta. Sinikalla on myös äidin tarinointia mummulastaan C-kasetilla. Ristimäki heräsi henkiin, äitini äänen kuulin ja innostuin asiasta tosissaan.

Ristimäen mökki ja tontti alkoivat hahmottumaan äidin muisteloiden ja Sirkan kertomusten kautta.

Yhteisen näkemyksen etsiminen     

Selvitin Ristimäen tontin tietoja Sirkan tonttikuvista. Tutkimustyötä tekivät myös Iltasen ja  Rantasen Lasse.
                                   Luonnokset tarkentuivat niin mökin kuin myös tontin osalta.
Rantasen Lasse teki maastomittauksia ja kaivoi rajapyykit näkyviin. Hän asetti luonnoksen päälle tontin
oikean muodon ja mitat. Kuvassa näkyy virallinen tie tontille ja nykyiset tontilla olevat puukatos ja vaja.
Kulku tontille oli jossain vaiheessa epäselvä (tapahtui Yrjö Virtasen hallitessa Ristimäkeä). Sirkka kertoi, että eräänä kauniina päivänä naapuri oli tukkinut ristimäkeläisten käyttämän tien. Yrjö oli lähtenyt siitä paikasta Porin maanmittaustoimistoon selvittämään tontille kulkua. Täytyyhän sinne sentään luvallinen tie olla! Hän sai viranomaiselta mukaansa kartan, jossa tukittu tie oli määrätty lailliseksi. Yrjö näytti karttaa naapurilleen, joka oli todennut:"No, jos niin on, voit purkaa esteen." "En pura, kun en ole sitä tehnytkään", oli Yrjö vastannut. Ja niinhän siinä sitten kävikin - naapuri purki esteen.

Touhu Ristimäen ympärillä ihmetytti

Ristimäen tontilla oli loppukesästä 2016 vilskettä. Tonttia kuvattiin ja mittailtiin. Luulen, että innokkuutemme ihmetytti naapureitakin. Oliko alueelta löytynyt kultaa? Joku saattoi ajatella, että väkeä on liikkeellä ostoaikeissa. Selitin omat tavoitteeni syyskuussa ainoastaan Rantasen Lasselle.


Lasse hyväksyi ideani ja toivotti nautinnollisia hetkiä ristimäkeläisten seurassa.


Pohjatiedot alkoivat olla kasassa!

Hyvää äitienpäivää!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitäs sitten?

Hyvää joulun odotusta