Ristimäen mökki

Ristimäen mökkiä ei enää ole. Se ehti olla paikallaan suunnilleen 80 vuotta. Sitten taatamme Kalle yhdessä Yrjön kanssa laittoivat sen polttopuiksi. Naskalin Marja-Liisa muisteli, että Virtasen Yrjö olisi hajottanut mökin ja kertonut, että purkaminen oli vähän turha työ, koska mökistä ei saanut oikein polttopuitakaan.

Muistikuvat ovat Sirkka -serkun mielessä

Tiedot mökistä pohjautuvat Sirkan ja äitini muistikuviin ja tontilla tehtyihin katselmuksiin.

Maastotutkimuksia. Mökin paikka selvisi - Esko on porstuan kulmalla, Sirkka tulisijan kohdalla. Etu-
alalla näkyy yksi nurkkakivi ja Sinikka seisoo toisen vieressä. Serkkuni Sirkka muistaa mökistä ja ton-
tista yhtä jos toista, vaikka aikaa on kulunut mökin purkamisesta yli 60 vuotta. 
Selvittelin mökin rakennetta netistä ja tutkin vanhan pystyssä olevan mökin hirsikehikon rakennetta. Mökin lämpöeristyksiin sain lisävalaistusta Mäkitupalaismuseon oppaalta.

Mielikuva mökistä 

Millainen mahtoi olla mökin rakenne

Ajattelen, että mökki oli tehty ajan mallin ja hyväksi havaitun rakentamistavan mukaan. Raaka-aineet olivat kallista lasia lukuun ottamatta lähistöltä löytyviä luonnonmateriaaleja.

Ristimäen mökki oli pienikokoinen (5m x 5m). Ulko-ovesta kuljettiin porstuan kautta pirttiin. Huoneessa oli hormillinen tulisija. Kolmella seinustalla oli yksinkertaiset kuusiruutuiset pienet ikkunat. Pirtin lattiassa oli luukku, jonka alla olevassa kuopassa oli mahdollista pitää ruokia viileässä. Rakennus ahdas, pimeä ja talvella kylmä.


Rakennusten heikoin kohta oli perustuksissa, sillä ensimmäinen hirsikerta oli lähellä maan pintaa. Seurauksena oli, että alimmat hirret ja lattia saattoivat homehtua käyttökelvottomiksi jo muutamassa vuodessa.

Mökki tauluksi täplätyylillä

Piirsin mökin pohjakuvan Sirkan kertomuksen mukaan. Mökin ulkoasussa ja istutuksissa turvauduin häneen ja äitini muisteluihin. Kertomukset sopivat hyvin yhteen: ikkunat olivat kolmelle suunnalle, lasin alla oli koko seinän mitalla juhannusruusuja ja keisarinkruunuja ja taloon mentiin porstuan kautta.

Yritin tehdä mökin vanhojen aikojen tyylillä - täplämaalauksena. Maalauksen viereen laitoin pohjapiirustuksen nykyajan rakennuspiirustuksen ohjeita noudattaen. Sinikka sai taulun  joululahjaksi jouluna 2016. 

Ristimäki -sarjan ensimmäinen, Sinikan tilaus ja joululahja - Ristimäen mökki.
Värkkäsin mökistä pienoismallin savesta. Tältä mökki minusta näytti.

Keraaminen Ristimäen mökki.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Elämää Ristimäessä

Mitäs sitten?